בדיקת הקרן לידידות לקראת חגי תשרי תשפ"ד:
43% מהציבור בישראל מעריכים כי יאלצו לצמצם בהוצאות על מצרכים לארוחת החג ו-30% מעריכים שיזדקקו לעזרה בכדי להשלים את סל הקנייה לחג
על רקע עליות המחירים בכל תחומי החיים, הקרן לידידות יוצאת במבצע סיוע לקראת חגי תשרי- כרבע מיליון קשישים, משפחות, וילדי רווחה מקבלים בימים אלה מענקי סיוע במזון וביגוד בשווי כולל של כ-30 מיליון ₪
בין הממצאים במחקר שערכה קבוצת גיאוקרטוגרפיה עבור הקרן לידידות:
היקפי העוני ואי השוויון החברתי בישראל נמצאים בעלייה מתמדת, עליית המחירים בחודשים האחרונים בכל התחומים נותנת את אותותיה במיוחד על האוכלוסייה הנזקקת. שיעור האנשים החיים בעוני בישראל גבוה ביותר. למעשה, כמעט כל משפחה חמישית בישראל נמצאת מתחת לקו העוני. עבור משפחות אלה, החיים הם התמודדות יומיומית עם מחסור במשאבים, מחסור בהזדמנויות ומחסור בחוויות של הכרה חברתית וכבוד. קיימת התאמה גבוהה בין אי בטחון תזונתי לעוני. בניגוד להוצאות אחרות (שכר דירה, מיסים) ההוצאה על מזון היא גמישה ולכן היא בין ההוצאות הראשונות אותן תצמצם משפחה או צעיר שנקלעים לקושי כלכלי. מזון, כמובן, הוא צורך בסיסי ופגיעה בביטחון התזונתי משמעה פגיעה בכל תחומי החיים. פגיעה זו מתגברת לקראת ראש השנה, כאשר מסביב אותן אוכלוסיות יש אווירת חג ושמחה והן לא יכולות להרשות לעצמן מוצרי יסוד לקיום בסיסי.
לכן, לקראת חגי תשרי הקרן לידידות יוצאת במבצע סיוע מיוחד בו הקציבה כ-30 מיליון ש"ח שישמשו לסיוע במזון וביגוד לכרבע מיליון קשישים, משפחות, חיילים בודדים, נזקקים, ילדי פנימיות ועולים חדשים. כמו כן, כמו כן, יוקצה תקציב נוסף של כ-4.5 מיליון שקלים לטובת סיוע לכ-50 אלף איש ואישה בקהילות היהודיות במדינות ברית המועצות לשעבר עבור חבילות מזון לחג, סיוע לקשישים ועוד.
במסגרת המבצע יחולקו:
נשיאת הקרן לידידות, יעל אקשטיין: "עליית המחירים בכל תחומי החיים ויוקר המחייה שהתגבר עקב כך מייצרים פגיעה בכל שכבות האוכלוסייה בישראל. הפגיעה בסופו של דבר משפיעה במיוחד על השכבות החלשות, שהן תמיד הראשונות להיות מושפעות. במסגרת מבצע הסיוע של הקרן לידידות לקראת החגים, אנו מבקשים לסייע לכמה שיותר משפחות וקשישים לחגוג בצורה שמחה ומכבדת. אנו אסירי תודה למעל 600 אלף תורמים אוהבי ישראל שלמרות המשבר הגלובלי מתגייסים כעת יותר מאי פעם לסייע לאזרחיות ואזרחי ישראל ולאחיותנו ואחינו בתפוצות".
סיבו, בת 85 מאזור השרון, מתגוררת לבדה בדירה צנועה בבניין ישן. סיבו שלקתה לפני שלוש שנים בסרטן, מוטבת בתכנית "בכבוד ובידידות" של הקרן, עלתה מאזור הקווקז ב-2003. סיבו מספרת "אני גרה בקומה רביעית בבניין ללא מעלית ולכן אני כמעט ולא יוצאת החוצה. מצבי הרפואי מתדרדר ואני חושבת שזה בגלל הבדידות שאני מרגישה. בעלי נפטר לפני 17 שנים וממשפחתי אני בקשר רק עם הבן שלי, אבל גם הוא מתמודד עם מצב רפואי מורכב וגר רחוק ממני. אני מקווה מאוד שהוא יגיע כאן לחגוג איתי את ערב החג ושלא אהיה לבדי. את רוב הכסף שלי אני מוציאה על תשלום שכר דירה ותרופות וחששתי שלא יהיה לי אוכל לארוחת החג. אני מודה לקרן לידידות שבזכות הסיוע שלהם יהיה אוכל על שולחן החג שלי ואצליח לחגוג את ערב ראש השנה בכבוד."
הילה, אם חד הורית ל-6 ילדים קטנים, שורדת מעגל אלימות מספרת שלמרות שעובדת כסייעת בבית ספר, זו משימה בלתי אפשרית לכלכל את הבית לבדה בהצלחה. "זה לא סוד שלכלכל בית היום זאת משימה קשה, על אחת כמה וכמה לכלכל בית לבד. כשאין באפשרותי לעבוד משרה מלאה, זאת משימה כמעט בלתי אפשרית. בשנה האחרונה מחירי המוצרים בסופר עולים ועולים ונהיים יקרים יותר ויותר. אני נאלצת לוותר על כל מיני מאכלים שהילדים שלי אוהבים ופעמים רבות לא יודעת מה לומר להם על כך. בערב ראש השנה הקרוב אני רוצה לעשות להם ארוחה חגיגית ומכובדת. אין לי מילים להסביר כמה הכרטיס שקיבלתי מהקרן לידידות מהווה עזרה עצומה עבורי ועבור נשים נוספות. אני מעריכה את זה מאוד. בזכות זה נוכל לחגוג את החג ולשמח את הקטנטנים שלנו. שתהיה לכולנו שנה טובה ומתוקה."
במסגרת מחקר, שבוצע באמצעות קבוצת גיאוקרטוגרפיה בראשות פרופ' אבי דגני וד"ר רינה דגני עבור הקרן לידידות, נבחנו נושאים הקשורים בהוצאות השונות נבחנו נושאים הקשורים ביכולת הכלכלית של משפחות לקראת תקופת החגים. המחקר מבוסס על סקר שבוצע במהלך חודש יולי 2023 באמצעות שאלון אינטרנטי ובאמצעות שיחות טלפון בקרב 1,104 אזרחים בגילאי 18 ומעלה המהווים מדגם ארצי ומייצג של האוכלוסייה במדינת ישראל.
על פי המחקר, כמחצית מהציבור, 47%, מדווחים על כך שבשנה האחרונה היו מקרים בהם נמנעו מהפעלת חשמל בשל קשיים כלכליים. 17% ציינו כי נמנעו מהפעלת מוצרי חשמל לעתים קרובות או כל הזמן. חיסכון בחשמל בשל קשיים כלכליים נפוץ במיוחד בקרב גילאי הביניים 35 – 54 עם 56% שחוסכים ובשכבת הגיל שבין 18 – 34 מעל למחצית, 51% חוסכים בחשמל. בין הגילאים 55 – 60, 40% מעידים כי הם חוסכים בחשמל מטעמים כלכליים. 62% מבעלי ההכנסה הנמוכה מעדיפים לחסוך בחשמל מטעמים כלכליים, 43% מבעלי ההכנסה הממוצעת וכך גם 28%, קרוב לשליש, מבעלי ההכנסה מעל הממוצע.
בנוסף, 40% מהציבור מעידים על ירידה ברמת החיים שלהם ביחס לשנה שעברה. הירידה ניכרת במיוחד בקרב מחצית מבעלי הכנסה נמוכה (51%) וכן בקרב קרוב למחצית מבני גילאי הביניים, 35 – 54 (48%).
כשני שלישים מהציבור, 61%, מעידים כי נאלצו לצמצם בהוצאות בכדי לממן את עלויות המזון הבסיסיות. מדובר בעלייה לעומת המחקר שבוצע לפני שנתיים ב-2021, בו העידו על כך 50%, מחצית מהציבור. ההוצאות שהצמצום בהן הוא המשמעותי ביותר הן בבילויים (48% מהציבור), ובגדים (42% מהציבור). לאחר מכן החיסכון בהוצאות מתבטא על רכב (25%), חשמל (18%), תרופות (9%) ומים (8%). צמצום ההוצאות למימון עלויות מזון בסיסיות נפוץ במיוחד בקרב גילאי הביניים 35 – 54, שם 72%, מעל לשלושה רבעים, מצמצמים בהוצאות. בגילאי 18 – 34 מצמצמים 64%, בגילאי 55 – 69 מצמצמים 54% ומעל גיל 70 מצמצמים 37%. נתון מעניין נוסף הוא כי 49%, קרוב למחצית מבעלי ההכנסה שמעל הממוצע מצמצמים בהוצאות וכך גם 55%, מעל למחצית, מבעלי ההכנסה הממוצעת. בקרב בעלי הכנסה נמוכה מדובר על 74%.
כ-43% מהציבור היהודי מעריכים כי יצמצמו בהוצאות על מצרכים בחגי תשרי ביחס לשנה שעברה, בשל קשיים כלכליים. הצמצום בהוצאות על מצרכים לחגים בשל קשיים כלכליים רווח במיוחד בקרב בעלי הכנסה נמוכה (56%), בקרב מעל לשליש מבעלי הכנסה הממוצעת (39%) ובקרב קרוב לשליש מבעלי ההכנסה מעל הממוצע (31%). בנוסף, הוא רוו יותר בגילאי הביניים של 35 – 54 (52%).
כשליש מהציבור היהודי, 30%, מעריכים שיזדקקו לעזרה בכדי להשלים את סל הקנייה לחג. מדובר בעלייה משמעותית לעומת המחקר הקודם מ-2021, בו ציינו זאת 22%, כחמישית מהציבור. כמחצית מאלה שיצטרכו עזרה, יבקשו סיוע מקרובי משפחה. הצורך בבקשת עזרה רווח במיוחד בקרב בעלי הכנסה נמוכה (כ-51%), מתוכם כעשירית יפנו לעמותות. ב-35% מבני גילאי הביניים 35 – 54 מעריכים כי יצטרכו עזרה בהשלמת סל הקנייה לחג, בנוסף לכחמישית מהקשישים בגילאי 70 ומעלה, 21%.
עוד בחן המחקר תחושות בדידות בקרב קשישים. ב-2023 כשליש מהקשישים, 34%, חשים בדידות. מדובר בירידה לעומת 2021, עיצומה של תוקפת הקורונה, בה העידו 41% מהקשישים על תחושת בדידות. כרבע מהקשישים, 26%, נמצאים לבד בביתם בין שלושה לשבעה ימים בשבוע, זאת לעומת 30% בעיצומו של משבר הקורונה ב-2021.
הקרן לידידות, מייסודו של הרב יחיאל אקשטיין ז"ל, שחוגגת השנה 40 שנה להיווסדה, היא ארגון הסיוע החברתי- הפילנטרופי הגדול בישראל, הפועל לחיזוק חוסנה החברתי של אזרחי ישראל ויהודים בתפוצות. הקרן חרטה על דגלה סיוע לאוכלוסיות במצוקה ובשנה האחרונה סייעה למעל 2 מיליון איש ואישה בהיבטי עוני ורווחה, עלייה לישראל וקליטה וחיזוק מערך ההגנה של העורף הישראלי בשגרה ובשעת חירום. פעילות הקרן מתאפשרת הודות לנדיבותם של מאות אלפי תורמות ותורמים אוהבי ישראל ברחבי העולם.